Att bo i Sockenstugan

Gemenskap på arbetets grund

Vi som bor här tycker om att ha gemenskap med andra. På eftermiddagarna brukar de daglediga fika ihop. I husets gym tränar flera tillsammans, andra spelar och sjunger i husbandet och några samlas för sällskapsspel eller avnjuter en film på husets filmduk. Ibland gästas vi av musiker, författare eller spännande föredragshållare. Emellanåt har vi spisarkvällar, karaoke eller dans till levande musik.

Grunden för föreningen är arbetsgemenskap, och kärnan i samvaron är de gemensamma måltiderna. Vi lagar mat och äter middag tillsammans måndag till fredag under terminerna. Alla boende ingår i ett matlag som planerar maten för en vecka i taget. Vanligen gör man två arbetspass per månad: matlagning och/eller disk. Vi har alltid ett vegetariskt alternativ. Under sommaren, julen och stora helgerna gör vi uppehåll. 

Vår fina trädgård är en annan kärna i samvaron, framför allt på sommaren. Alla måste arbeta minst tio timmar i trädgården, men är välkomna att lägga ner mycket mer arbete. Trädgårdsgruppen arrangerar vår och höst trädgårdsdagar då vi arbetar tillsammans. Det finns möjlighet att abonnera en egen odlingslott. 

Även städning av gemensamma utrymmen ingår i de obligatoriska arbetsuppgifterna. Korridorstädningen vandrar runt mellan alla boende. I oktober putsar vi fönster och gör övrig storstädning tillsammans. 

Att vi åldras eller blir sjuka är inget hinder för att bo kvar. Var och en arbetar efter sina förutsättningar och sin förmåga. Vi hjälper varandra solidariskt när orken inte räcker till. 


Huset

De två bostadslängorna i tre våningar byggdes 1947. I ombyggnaden 1999 slogs de små lägenheterna ihop till 44 lägenheter: ettor, tvåor och treor på 31-70 m². Ingen lägenhet är exakt lik någon annan. Till varje lägenhet hör källar- och vindsförråd. 

Samtidigt uppfördes en ny byggnad mellan de gamla, med storkök, allrum, kontor och gästrum. I källaren finns bastu, gym och flera hobbyrum, liksom tvättstuga och cykelrum.

Vi behöver inte så stora privata ytor. Vi kan använda storköket och allrummen till fest, och våra gäster kan bo i gästrummen.

Husen är omgivna av en stor gemensam trädgård med fruktträd och uteplatser. Den som vill kan ha en egen odlingslott. För hundar finns ett inhägnat lekområde. Parkeringsplatser med el-uttag finns att hyra.

Fastighetsägaren är Familjebostäder. Vi har vanliga hyreskontrakt, men ingår inte i Familjebostäders interna byteskö.

År 2015 skickade vi in en nominering till Äldres bästa boende. Se fina bilder och läs ansökan!

 Så här kan en liten etta se ut. 

Organisation

Kollektivhusföreningen Sockenstugan är en ideell förening med husmötet som högsta beslutande organ. Det löpande arbetet sköts av en styrelse och ett tjugotal arbetsgrupper för bland annat matlagning, trädgård, bibliotek, inredning och fester. Alla förväntas vara med i minst en arbetsgrupp.

Kollektivhusföreningen är tillika lokal hyresgästförening. Ett centralt förvaltningsavtal mellan Hyresgästföreningen Stockholm och Familjebostäder innebär bland annat att vi mot ersättning sköter trädgård och städar trapporna. Vi har också ett visst inflytande över förbättringar i huset. 

Vid sidan av den ideella föreningen har vi en vilande kooperativ hyresrättsförening. Den ger oss möjligheten att köpa fastigheten om Familjebostäder tvingas sälja den. 

Kollektivhusföreningen Sockenstugan är medlem i Kollektivhus NU, en paraplyorganisation för Sveriges alla kollektivhus. Vi är också med i Skarpnäcks trädgårdsstadsförening

Kärrtorp och Nackareservatet

Kärrtorp i södra Stockholm är inte vilken förort som helst. Sockenstugan ligger på gränsen mellan de modesta flerfamiljshusen och småvillorna från 30-talet.

Till Kärrtorps centrum kommer vi med knappt tio minuters promenad. Här finns flera matvarubutiker, restauranger, second-hand-butik, apotek, bio och teater.

T-banan tar oss till City på 15 minuter. Buss 161 och 180 har hållplats utanför huset. 

Några kvarter bort ligger Nackareservatet. Med cykel når man närmaste badsjö på mindre än tio minuter. Till närmaste världsarvet Skogskyrkogården promenerar man på 15 minuter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen till Sockenstugan!

Sidan är under utveckling. Sockenstugan är ett kollektivhus för andra halvan av livet - när barnen flyttat ut men man inte vill bo helt ensa...